De Veluwezoom is bekend om ‘Gelders Arcadië’, het landschap van uitgestrekte landgoederen, buitenplaatsen en kastelen. Je vindt hier bijvoorbeeld Landgoed Middachten, Kasteel Rosendael, Huis Zypendaal, Kasteel Doorwerth en Villa Sanoer. Het heuvelachtige landschap heeft altijd veel aantrekkingskracht gehad op welgestelde families, die er hun landhuizen bouwden en de mooiste tuinen en parken aanlegden. Met de komst van de treinverbindingen in de 19e eeuw kwamen steeds meer rijke westerlingen naar de landgoederenzone Gelders Arcadië om van dit unieke landschap te genieten en er  hun ‘buitens’ aan te leggen. En van die vele buitens in dit gebied kunnen wij nog steeds genieten! Door de jaren heen is er natuurlijk van alles gebeurd op al deze landgoederen en buitenplaatsen. Om deze bijzondere verhalen te bewaren en te kunnen doorvertellen zijn ruim 170 mensen geïnterviewd door een groep getrainde ‘verhalenvangers’. Veel van deze verhalen geven ons een bijzonder kijkje in het leven van toen en nu.

 

Om deze verhalen ook te kunnen beleven is er per gemeente een toeristisch boekje uitgebracht met (fiets)routes en verhalen over de landgoederen en buitenplaatsen. Deze vijf toeristische boekjes plus het grote boek met verhalen uit de gemeente Rheden zijn te koop bij boekhandels in de betreffende gemeenten. Daarnaast staat alles ook in de Gelders Arcadië app. Deze app staat vol filmpjes, foto’s, routes en verhalen welke je thuis of op locatie kunt bekijken. Op die manier komt de veelal rijke geschiedenis van de locaties van het Gelders Arcadië echt tot leven. Om de verhalen bij gebouwen en plekken te bewaren én te kunnen doorvertellen, is het zogenaamde oral history-project ‘Geschiedenis in verhalen’ gestart. Aanvankelijk gebeurde dat alleen in de gemeente Rheden. Dat heeft geresulteerd in een boek met verhalen over Rheden, verspreid over zeven thema’s zoals de sociale verhoudingen, de middenstand en het toerisme. Een jaar geleden is het project verbreed tot een regionaal Gelders Arcadië project waarin in het bijzonder de verhalen over de historische landgoederen en buitenplaatsen in de vijf gemeenten zijn verzameld. Ruim 170 mensen zijn geïnterviewd door een groep getrainde ‘verhalenvangers’. De ontroerende, hilarische maar soms ook alledaagse verhalen kunnen nu niet alleen worden doorverteld maar ook worden beleefd. Dit kan via een boek met verhalen, vijf toeristische brochures met verhalen en (fiets)routes en de Gelders Arcadië app. Met deze app, vol filmpjes, foto’s, routes en verhalen komen plekken en verhalen van de landgoederenzone Gelders Arcadië nog meer tot leven, zowel thuis áls op locatie.

 

Het project ’Gelders Arcadië: geschiedenis in verhalen’ is een samenwerking van de gemeenten Rheden, Rozendaal, Arnhem, Renkum, Wageningen en Gelders Erfgoed. De boeken en app zijn ontwikkeld door Diepenmaat Uitgeverij & Ontwerpbureau en Hoog + Diep. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de Provincie Gelderland.

 

Zie ook www.erfgoedrheden.nl/verhalenproject